Gruyère AOP
Historien bag
Denne store schweiziske osteklassiker stammer fra byen Gruyère i kantonen Freiburg, og de tidligste optegnelser går helt tilbage til år 1115. Den første greve af Gruyère grundlagde her et kloster ved navn Rougement, og hertil skulle bønderne betale udbytteskat i form af ost – altså den lokale Gruyère. Gruyère osten fremstilles stadig overvejende på Gruyères landsbymejerier i den fransktalende del af Schweiz. Gruyère osten vejer ca. 35kg, og der anvendes omkring 400 liter frisk, upasteuriseret mælk til fremstilling af én enkelt ost. Gruyère fremstilles i øvrigt på næsten samme måde som Emmentaler, dog bliver temperaturen i oste-kælderen holdt meget lavere. Det sker for at begrænse luftudviklingen, hvilket medfører få og små huller i den færdige ost. I dag produceres Gruyère stadig på traditionel vis efter original opskrift i de små landsbymejerier i den fransktalenede del af Schweiz (cantonerne Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura og Bern). Siden 2011 har
Udseende og smag
Selvom Gruyère og Emmental er meget nært beslægtede, adskiller Gruyère sig dog klart fra Emmentaler. Gruyère har en helt fantastisk eftersmag, og er ikke så tør som Emmentaler.
Tips til anvendelse
Gruyère bør nydes alene, evt. med vindruer og lidt nødder som tilbehør. Osten kan naturligvis også anvendes som ingrediens i madlavningen, hvor den rives og bruges til gratinering.
Gul Ost
Komælk
Schweiz
Gruyère