Ostebuffet – sådan!

Ostebuffet – sådan!

Følg denne enkle guide til en indbydende og smagfuld ostebuffet.

Mangfoldighed

Nøgleordet er mangfoldighed, når du skal anrette en ostebuffet (eller en ostetallerken). God smag er individuel, og for at glæde alle smagsløg, skal der være et varieret udvalg af oste og tilbehør. 
På den flotte ostebuffet finder vi oste i alle farver;

  • hvidskimmeloste
  • rødkitoste
  • gule oste
  • blåskimmeloste

Gede- og/eller fåremælksoste hører også hjemme på buffeten blandt komælksostene. Tænk på mangfoldighed af smag (både milde og fyldige oste) samt konsistens (bløde og cremede oste ved siden af faste oste). 

Hjælp dine gæster

Sæt små skilte i ostene på buffeten, så gæsterne kan læse historien bag osten samtidig. Det giver ofte lidt ekstra smag at tænke på, at denne ost er fremstillet på et lille gårdmejeri i de franske alper, eller at man gennem 1.000 år har fremstillet osten på næsten samme måde som i dag. Du kan downloade små skilte til udvalgte oste her.

Hvor meget?

Som tommelfingerregel beregnes ca. 250 g ost pr. person, hvis osten serveres som hovedret. Serverer du osten som dessert, skal du beregne 100-150 g ost pr. person.

Temperaturen betyder noget

Temperatur får smagen til at folde sig ud – og det er måske det allervigtigste at huske, når du serverer ost. Tag skimmeloste ud fra køl minimum en time før servering (større oste måske endda et par timer før). Faste oste må ikke være for varme, men heller ikke køleskabskolde. Vent med at pakke ostene ud, så de ikke bliver tørre og kedelige.

Flødeoste og andre friskoste skal tages ud umiddelbart før servering.

Tilbehør giver personlighed

De milde oste smager bedst med mildt tilbehør som for eksempel pære og friske figner. Oste med større smag kan tage mere kraftigt tilbehør som passionsfrugt eller radiser. Sødt og salt går altid godt sammen, og honningsyltede valnødder smager himmelsk til en salt roquefort eller pikant gorgonzola. Her er plads til både det klassiske og det utraditionelle tilbehør, som enten komplementerer eller giver kant til ostene. Man kan naturligvis også udvide ostebuffeten med lufttørret skinke, en krydret chorizo – og servere små tapasretter til.

Sådan anretter du

Anret ostene forskelligt, skær nogle i stave eller trekanter og lad andre ligge hele på buffeten. Det er god skik at lægge en kniv ved hver ost, så smagen af blåskimmel ikke blandes med brie osv. For at holde ostebuffeten så flot og indbydende som muligt, er det en god idé at supplere løbende. I stedet for at lægge en hel tre kg brie på fra starten, så skær hellere den store ost i 8-10 stykker og læg nogle stykker på ad gangen.

Drikkevarer til ost

”Ost og rødvin” hænger nærmest sammen per automatik, men gastronomisk set passer hvidvine bedre til de fleste oste. Syren fra hvidvin renser munden efter en cremet og lidt fed ost. Sauvignon Blanc er et sublimt match til gedeoste. Rødvine med kun lidt garvesyre passer bedst til de lagrede gule oste. Og når det gælder blåskimmeloste, så går de usædvanlig godt i spænd med søde vine eller portvin. Eller en sødlig porter. For det er ikke kun vin, der kan drikkes til ost. Øl kan også være med. Den perlende friskhed er rensende ligesom syren i hvidvin.

Brug resterne i køkkenet

Ofte er der rester til overs fra ostebuffeten, men glæd dig over det, da resterne kan være med til at give smag i madlavningen. Faste oste kan rives, blandes og bruges til at gratinere med eller drysse i en salat. Bløde oste (også gedeoste) kan bruges i saucer, bagværk eller til at legere en suppe.

Andre ostehistorier