Kokkens bedste tips til ost

Kokkens bedste tips til ost

En indbydende ostebuffet handler ifølge Rasmus om, at alle sanser  bliver bragt i spil, og at ostene får lov til at være sig selv:

Vælg oste ud fra, at alle skal kunne lide noget – vælg derfor både en mild brie, to eller tre lidt mere ’udfordrende’ oste (også fåre- og gedeoste) og en blåskimmelost.

Osten præsenterer bedst sig selv, skær den derfor ikke helt ud i små tern, men lad gæsten skære selv.

Less is more: Gem ikke osten væk i masser af tilbehør som druer og selleri. Servér i stedet lidt og enkelt tilbehør som fx hjemmelavet kompot eller råsyltede bær.

’Blødt brød til sprød ost og sprødt brød til blød ost’ handler om sanser og kontraster – og kunne være surdejsbrød til en fast, lagret ost og knasende chiakiks til en blød gedeost.

Sæt ikke mere ost på buffeten, end du skal bruge – og supplér evt. undervejs.

Osten er en god hjælper i køkkenet, da den højner rettens smag. Men vær varsom med mængderne, da ostesmagen ikke skal dominere men blot understrege. Faktisk tilfører ost også retten lidt fedme, som kan være svært at opnå uden at bruge smør eller fløde.

Disse oste er gode at have i kølerummet:

  • En fast lagret ost fx Prima Donna (til at gratinere med)
  • God almindelig ost fx gouda (til at skive i sandwich, morgenmad, burger)
  • Parmesan (i flager i salater, på salatbuffeten, til at gratinere med)
  • Rygeost (rørt i dressinger og cremer)

Hvem er Rasmus?
Rasmus Kofoed Sørensen
Fra Bornholm.
Udlært kok fra Restaurant Babette i Vordingborg.
Har været med på kokkelandsholdet.

I hans køleskab finder man: En lagret fast dansk ost, en god fransk rødkitost og en gedeost.

Andre ostehistorier