Fedt som + eller %

Fedt som + eller %

Forskellen mellem fedt i tørstof og fedtindhold

Hvis man kun kigger på fedt i tørstof (f.eks. 50+ eller 30+), fortæller det ikke altid, hvor meget fedt en ost egentlig indeholder pr. 100 g. Det skyldes, at indholdet af tørstof (protein, fedt, salt, vitaminer og mineraler) varierer. En blød ost indeholder mere vand (og mindre tørstof) end en fast ost.

For eksempel kan en blød ost som brie light og en fast ost som emmental begge være 50+. Brien indeholder 19 g fedt pr. 100 g ost. Men da tørstoffet i sådan en blød ost kun udgør 40 g pr. 100 g ost, vil fedt i tørstof udgøre 19 : 40 x 100 = 47,5 (hvilket man vil runde op til 50+).

Hvorimod en emmental med 31 g fedt pr. 100 g ost har en del mere tørstof (nemlig 61 g tørstof pr. 100 g ost). Her udgør fedt i tørstof altså også 50+ (31 : 61 x 100). Altså samme fedt i tørstof til trods for, at 100 g brie light kun indeholder 2/3 fedt i forhold til en emmental.

Andre ostehistorier